Search In this Thesis
   Search In this Thesis  
العنوان
دراسة أثر نمط الحياة و العادات الغذائية على وزن الجسم عند أطفال المدارس القطريين
المؤلف
الخطيب، محمود عبد الله.
هيئة الاعداد
باحث / محمود عبد الخطيب
مشرف / محمد سيد الزغبي
مشرف / محمد صالح محمد
مشرف / حمدة قطبة
مناقش / عبد الرحمن محمد عطية أحمد
مناقش / صفاء علي الوصيف
الموضوع
نمط الحياة العادات الغذائية وزن الجسم أطفال المدارس
تاريخ النشر
2012
عدد الصفحات
128ص.:
اللغة
الإنجليزية
الدرجة
الدكتوراه
التخصص
اقتصاد منزلي
تاريخ الإجازة
10/6/2012
مكان الإجازة
جامعة بورسعيد - كلية التربية النوعية ببورسعيد - الاقتصاد المنزلي
الفهرس
Only 14 pages are availabe for public view

from 141

from 141

Abstract

تعتبر سمنة الأطفال مشكلة صحية خطيرة تؤثر على الأطفال والمراهقين على حد سواء (Nammi et al. 2004). إن الاتجاه العالمي في زيادة المشاكل المرتبطة بالسمنة، مثل داء السكري من النوع الثاني، أمراض القلب والأوعية الدموية وارتفاع ضغط الدم أصبح عبئ على كاهل جهاز الرعاية الصحية وحدوث هذه المشاكل بين الأطفال في ارتفاع، وكذلك سن البداية آخذ في الانخفاض (Krassas and Tzotzas, 2004; Maleka- Tendera et al.2004). في بعض البلدان من العالم الآن, بدأ التحدي كنتيجة للتغييرات في نمط الحياة وتوفر الغذاء والتي لم تشاهد من قبل. وقد بينت الدراسات أن السمنة ناجمة عن مجموعة معقدة من التفاعلات تتضمن عوامل وراثية والنظام الغذائي ومستويات النشاط والعوامل البيئية (Rosenbaum and Leibel, 1998). ومع ذلك، عندما ننظر الى العوامل الوراثية، فإنها لم تغير جذريا خلال جيل واحد أو جيلين (Hill and Trowbridge, 1998)، مما يؤدي الى التأكيد وعلى مستوى الأفراد، أن التغييرات في النظام الغذائي والنشاط البدني والبيئة من المحتمل أن تكون من العوامل الرئيسية التي ساهمت في زيادة معدل انتشار فرط الوزن والسمنة والتي شوهدت في السنوات الأخيرة (Sothern, 2004). إن وضع نهج شامل للوقاية من زيادة الوزن والسمنة يتطلب ليس فقط تحديد الأسباب الفردية، بل أيضا تحديد العوامل الاجتماعية والاقتصادية والثقافية التي تسهم في زيادة انتشار السمنة (Weber et al. 2008). بالإضافة إلى ذلك، يعتبر نمط الحياة والعادات الغذائية المكتسبة أثناء الطفولة هي تلك التي من المرجح أن تستمر خلال حياة الفرد، وذلك من الأهمية بمكان وبغض النظر عن التغير البيئي أو الاجتماعي لفهم أو التدخل المبكر لمنع السمنة (Dietz, 2004; and Manson & Bassuk, 2003).
شهدت دول الخليج العربية تغيرات ملحوظة في نمط الحياة، والحالة الاجتماعية والاقتصادية والعادات الغذائية خلال العقود الثلاثة الماضية (Musaiger OA., 2000). لذلك، حان الوقت لتوجيه الانتباه الى الأطفال في هذه المناطق لإنشاء صورة كاملة عن الوضع الصحي الراهن والمساعدة على تحديد كيف يمكن التخفيف من أسلوب الحياة والتغيرات البيئية كعوامل مسببة للسمنة وسوء الحالة الصحية على مدى الحياة. ولذلك, الخطوة الأولى في هذا الفهم هي الفهم الكامل للحالة الراهنة للسمنة، وعلى عدة مستويات، ومن بين مجموعة واسعة من الأطفال .
هذه الدراسة تعتبر بداية لهذا الفهم ، والنتائج التي توصلت إليها الدراسة بشأن أطفال المدارس القطريين وتحليل الحالة الصحية الكاملة لهؤلاء الأطفال فيما يتعلق بالسمنة وفرط الوزن، والعلامات المحتملة للتغيرات الفسيولوجية لديهم تعكس التغيرات البيئية مؤخرا. لذلك تبدو الدراسة الحالية على أطفال المدارس القطريين محاولة لتكوين صورة أكثر اكتمالا عن الحالة الصحية الراهنة والمساعدة في تحديد كيف يمكن التخفيف من أسلوب الحياة والتغيرات البيئية كعوامل مسببة للسمنة وسوء الحالة الصحية على مدى الحياة.
استخدمت هذه الدراسة استبيان التقييم الذاتي والذي وزع على أولياء الأمور وهو عبارة عن أسئلة تتعلق بالعادات الغذائية والاستهلاك الغذائي ونمط الحياة والنشاط وكذلك أسئلة حول تاريخ الوراثي، وقد واصلت الدراسة الفحص الشامل لدهون الدم شامل لكل لمجموعة من الأطفال ومن ثم استخدام كل هذه البيانات لإثبات وجود أو غياب ارتباط جميع هذه العوامل وبين بالسمنة وفرط الوزن في أفراد العينة (n = 23,739 children (11,417 boys and 12,322 girls)) .
تشير نتائج الدراسة إلى أن هناك علاقة بين جميع هذه العوامل بما في ذلك مستوى الحياة, النشاط والتاريخ الوراثي، والعادات الغذائية وبين السمنة أو فرط الوزن عند أفراد العينة. وأخيراً، أوجدت هذه الدراسة علاقة ولكن بدون دلالة إحصائية بين كل ما سبق ذكره من العوامل وبين مستويات الدهون عند أفراد العينة الذين تم فحصهم. إن ما تشير إليه الدراسة ومن خلال نظرة شاملة على النتائج أن هناك بعض الدلائل الواضحة على التغير في الوضع الصحي في هذه المنطقة فيما يتعلق تحديدا بالسمنة وفرط الوزن ولكن لم يظهر الأفراد تغييرات صحية جذرية كنتيجة لاختلاف العوامل البيئية ونمط الحياة والعادات الغذائية التي اجتاحت المجتمع.
لذلك من المستحسن القول أن هذا البحث ينبغي اعتباره كنقطة مرجعية ودراسة مبكرة لتحديد إذا ما كانت هذه التغييرات سوف تزيد معدلات السمنة بين الأطفال في المستقبل أو مقارنة هذه الدراسة مع دراسات أخرى لإجراء المزيد من البحوث فيما يتعلق بجميع العوامل التي جرت دراستها. إن الخطوة الأولى في فهم التغير في الوضع الصحي هي الفهم الكامل للحالة الراهنة للسمنة، وعلى عدة مستويات، ومن بين مجموعة واسعة من الأطفال .
في السنوات القليلة الماضية، تم دراسة مستويات دهون الدم المختلفة والوضع الغذائي للأطفال من حيث زيادة عدد الدراسات والبحث بعمق أكبر, وأشارت نتائج هذه الدراسات إلى وجود علاقة بين السمنة وارتفاع نسبة دهنيات الدم عند الأطفال (Andersen et al. 2003; Chen et al. 2004; and Li et al. 2004).
إننا لا نعرف سوى القليل عن القياسات الجسمية والعادات الغذائية للأطفال في ”منطقة الخليج” بشكل عام، وفي قطر خاصة. وإن نسبة كبيرة من الأطفال القطريين معرضين لخطر الإصابة بفرط الوزن والسمنة، وهذا يحتاج إلى مزيد من الاهتمام نظراً لاعتبار السمنة عامل رئيسي للإصابة بأنواع مختلفة من الأمراض المرتبطة بالتغيرات الجسمية (Bener, 2006).
SUMMARY
Childhood obesity is a serious health problem that affects children and adolescents, (Nammi et al. 2004). The international trend for increased complications associated with obesity, such as diabetes type II and CVD is burdening the health care system and occurrences among children are on the rise as well as the age at onset on the decline (Krassas and Tzotzas, 2004; Maleka- Tendera et al.2004). In some parts of the world the challenge is just now being realized as a result possibly of lifestyle and food availability changes that have never been seen before. Studies have indicated that obesity is caused by a complex set of interactions involving genetic, diet, activity levels and environmental factors (Rosenbaum and Leibel, 1998). However, when one considers the genetic pool, it has not change dramatically within one or two generations (Hill and Trowbridge, 1998), leading some to assert that at a population level, changes in diet, physical activity and environment are likely the key factors that have contributed to an increase in overweight and obesity prevalence seen in recent years (Sothern, 2004). A comprehensive approach to the prevention of overweight and obesity requires identifying not only individual causes, but also the social, economic, and cultural factors that contribute to the increasing prevalence of obesity (Weber et al. 2008). Additionally, the lifestyle and nutritional habits acquired during childhood are those that will most likely be maintained during an individual’s entire life, therefore it is crucial regardless of environmental or social change to understand and intervene early to prevent obesity (Dietz, 2004; and Manson & Bassuk, 2003). The Arab Gulf Countries, namely Bahrain, Kuwait, Oman, Saudi Arabia, United Arab Emirates and Qatar have experienced marked changes in lifestyle, socioeconomic status and dietary habits during the past three decades (Musaiger OA., 2000). It is therefore time to direct attention at the children in these areas to create a complete picture of the current state of health and help to determine how lifestyle and environmental changes can be mitigated as a causal factor of obesity and therefore lifelong poor health. The first step in this understanding is a full understanding of the current state of obesity, on several levels and among a broad range of children.
This work will begin this process, studying findings on Qatari school age children and analysing the whole picture of health among these children as related to obesity, overweight and the possible markers or signals of physiological change reflecting recent environmental change. The current work therefore looks at schoolchildren in Qatar to create a more complete picture of the current state of health and help to determine how lifestyle and environmental changes can be mitigated as a causal factor of obesity and therefore lifelong poor health. The study used self-assessment tools distributed to subjects parents or guardians that asked questions regarding food consumption, lifestyle and activity habits and answered questions about genetic history, further the study looked at comprehensive lipid profiles of each child and then used all this data to demonstrate the presence or absence correlates between all these factors as they are associated with obesity and overweight among the subjects (n = 23,739 children (11,417 boys and 12,322 girls)).
The results of the study indicate that there are correlates between all of these factors including lifestyle/activity level, genetic history, and dietary/food habits and obesity or overweight among test subjects. Lastly, the work determined a present but statistically insignificant correlate between each of the above factors and lipid profiles of test subjects. What the work basically finds is that looking at a comprehensive profile has some clear indicators of change associated with health in these regions with regard to obesity and overweight but that the population has not shown significant health changes as a result of environmental, lifestyle and food opportunity changes that are sweeping the nation. It is therefore recommended that this research should serve as an early benchmark to determine if such changes will increase obesity among children in the future and as a template for further research regarding all of the studied factors.The first step in this understanding the health profile of any change is a full understanding of the current state of obesity, on several levels and among a broad range of children.
Over the last few years, concentrations of various serum lipid components and the nutritional status of children have been researched with increased frequency and in greater depth. The results obtained indicated a relationship between obesity and the presence of dyslipidemia in children (Andersen et al. 2003; Chen et al. 2004; and Li et al. 2004).
Very little is known about the anthropometric measurements and dietary habits of children in the Gulf Area in general, and in Qatar in particular. A considerable percentage of the Qatari children were at risk of being overweight and obese, which needs more attention because of the development of obesity results in various types of diseases associated with change in body composition (Bener, 2006).