Search In this Thesis
   Search In this Thesis  
العنوان
Studies on Food Safety of Some Fast Foods /
المؤلف
El-Saidi، Nahla Hassan Mohamed.
هيئة الاعداد
باحث / نهلة حسن محمد الصعيدى
مشرف / علاء الدين محمد السعيد
مشرف / نعمات علي حسن
مناقش / اشرف احمد معوض
الموضوع
Food Safety.
تاريخ النشر
2019.
عدد الصفحات
131 p. ،
اللغة
الإنجليزية
الدرجة
الدكتوراه
التخصص
علوم وتكنولوجيا الأغذية
تاريخ الإجازة
2/4/2019
مكان الإجازة
جامعة الفيوم - كلية الزراعة - علوم وتكنولوجيا الأغذية
الفهرس
Only 14 pages are availabe for public view

from 131

from 131

Abstract

Sixty six random samples of fast food sandwiches, each about 200 g were purchased from different fast food resturants in Fayoum Governorate. Eleven sandwiches from each of (Liver, Chicken Crepe, Burger, Sausage, Chicken Shawarma and Meat Shawarma). Collected samples were subjected to microbiological examination, determination of some heavy metals using Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS) and Aflatoxins using HPLC. The highest mean mesophilic count was 2.36x1010 CFU/g in Chicken Shawarma samples, while the highest mean count of Enterobacteriaceae Count was 4.69x106 CFU/g in Burger samples. Enterobacter cloacae is the most isolated Enterobacteriaceae species in Burger, Sausage, liver and meat shawarma in a percentage of 69.23%, 42.30%, 33.33% and 44.44% respectively. Salmonella, E.coli could be detected in liver samples only with a percentage of 12.5% and 4.16%, respectively. The highest mean value (7.96, 7.81) of Thiobarbituric acid (mg MDA/Kg) was recorded in liver and burger samples, respectively. The highest concentration of lead was found in sausage samples with a mean value of 1.06+ 0.35 mg/ g, while the highest concentration of Aflatoxins concentration was found in burger samples with a mean value of 7.75+ 2.58μg/ kg.
Key words: Burger, sausage, liver, shawarma, Salmonella, E.coli, Aflatoxins, Thiobarbituric acid, Heavy metals, Spectrophotometry.
المستخلص
أجريت الدراسة على ستة وستين عينـة من ساندوتشات الواجبات السريعة (احدى عشر من كل من الكبدة، كريب فراخ، البرجر، السوسيس، شاورما فراخ وشاورمة لحم) جمعت عشوائيا من مختلف المحال التجارية بمحافظة الفيوم وذلك لفحصها ميكروبيولوجيا وكذلك تقدير نسبة بعض المعادن الثقيلة باستخدام جهاز الامتصاص الذرى الطيفى وأيضا تقدير مستوى الافلاتكسين باستخدام جهاز الكروماتوجرافى. وكان متوسط أكبر عدد كلى للبكتريا الهوائية هو 2.36x1010مستعمرة بكتيرية/ جرام فى عينات الشاورما بينما متوسط أكبر عدد للميكروبات المعوية هو 4.69x106 مستعمرة بكتيرية/ جرام فى عينات البرجر وكان ميكروب الانتروباكتر كلوكا من أكثر الميكروبات التى تم عزلها من عينات البرجر والسوسيس والكبدة وشاورما اللحم بنسب69.23%, 42.30%, 33.33%, 44.44% على التوالى. وجد ميكروب السالمونيلا والايشيرشيا كولاى فى عينات الكبدة فقط بنسب 12.5%,4.16% على التوالى. ووجد أعلى متوسط قيمة (7.81, 7.96)لحامض الثيوباربيتوريك فى عينات الكبدة والبرجر على التوالى. وكان أعلى تركيز لمعدن الرصاص بعينات السوسيس بمتوسط 1.06+0.35 ميللى جرام/جرام؛ بينما أعلى تركيز للافلاتكسين فى عينات البرجر بمتوسط 7.75+ 2.58 ميكروجرام/كيلوجرام
الكلمات الدالة: البرجر ، السجق ، الكبده ، الشاورما ، السالمونيلا ،الايشيرشيا كولاى، حامض الثيوباربيتوريك ،المعادن ثقيلة ،الافلاتكسين والامتصاص الذرى الطيفى.