![]() | Only 14 pages are availabe for public view |
Abstract Bolti fish and Hubbard chicken were obtained from nile and mattay poultry farm to study the effect of super cooling process as well as the time of storage on some physical ,chemical, bacteriological and sensory properties. results showed that the bolti fish of 410.25gm.in average weight yielded approximately 42.15%of the whole weight as deboned fillets (included skin) While the total waste تم اختيار سمك البلطى ودجاج التسمين (هابرد)واللذان اخذامن نهر النيل (البلطى)ومزرعة الدواجن بمطاى (هابرد)التابعة لمحافظة المنيا وذلك لدراسة تاثير عملية تحت التبريد (-2°م)وكذلك التخزين على الصفات الطبيعية والكيميائية والبكتريولوجية والصفات الحسية لها.ويتبن من النتائج ان سمك البلطى متوسط الوزن 410.25جرام تعطى 42.15%شرائح الاسماك (تشمل الجلد ) من الوزن الكلى وان ارتفاع محتوى البروتين الكلى لكل من السمك البلطى والدجاج الهابرد فيحتوى على 18.31%بروتين والنصف العلوى (عضلات الصدر)على 21.93%والنصف السفلى (عضلات الارجل) يحتوى 21.56%.. |